Douglas J. Charlton, tien dagen in september ‘44 - Met Kop en Staart
167
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-167,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-9.1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Over dit project

In deze documentaire vertelt een Engelse parachutist over ‘de hel waarop Operatie Market Garden zou uitdraaien’. De film, van regisseur Jan-Cees ter Brugge en Maaike Kuyvenhoven, ging in 2014 in première in Filmhuis Focus in Arnhem. Vijf jaar eerder had Maaike de Britse soldaat Douglas Charlton leren kennen en ze wist: zijn verhaal moet de wereld in.

De Engelse soldaat Douglas Charlton landde op 17 september 1944 op de hei bij Wolfheze. Zijn bataljon heeft de opdracht rechtstreeks naar de brug over de Rijn te gaan. Maar de Duitsers staan de parachutisten in de bossen op te wachten. Operatie Market Garden draait uit op een hel. Douglas Charlton vertelt in deze documentaire tot in detail over die tien dagen.

De film gaat over de Slag om Arnhem, maar ook over vriendschap, uitdaging, humor, verlies, toeval, leiderschap en teamgeest. Douglas vertelt vanuit z’n hart. Zijn verhaal raakt daardoor mensen in hun kern waardoor onderlinge verbinding en wezenlijke gesprekken makkelijker tot stand komen. Een Nederlandse militair die in Sarajevo had gevochten, vertelde dat het kijken naar de film voor hem therapeutisch was geweest.

 

De media over de film:
Trouw:
‘Het openingsshot grijpt je al naar de keel. […] Een ontroerend eerbetoon aan de gewone soldaat.’

 

De Gelderlander:
‘Een poëtische film over een gruwelijke slag’

 

Jan Hovers, voormalig directeur Airborne Museum ‘Hartenstein’:
‘Een indringend portret en een film met nieuwswaarde. Charlton is geen Engelsman met een stiff upper lip. Hij geeft zijn beschouwende, controversiële visie op de Slag om Arnhem.’

 

De hele film zien? Koop ‘m voor 17,95. Mail maaike@metkopenstaart.nl. Zie ook facebook!

Titel

Douglas J. Charlton, tien dagen in september ‘44

Gepubliceerd

eigen productie

Datum

september 2014

Categorie
documentaire