Jaap - Met Kop en Staart
15863
post-template-default,single,single-post,postid-15863,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Jaap

07 apr Jaap

Jaap is een broer uit talloos veel miljoenen. En deze week heb ik hem weer beter leren kennen.

Hij is bijna acht jaar dood en nu al dagen weer springlevend. Vrijdagavond zat ik in de kroeg met zijn vrienden. Mannen die hem wel konden schieten als hij weer eens driftig was. Die graag met hem praatten omdat hij zo goed luisterde. Die hem bewonderden om zijn eigenheid. Die zagen hoe anderen hem waardeerden om wie hij was. Ik luister naar de anekdotes die langskomen en hang aan ieders lippen. Daar zat ik, naast mijn broer. Na acht jaar. Ik keek naar hem. Luisterde naar hem. Dronk met hem.

De kerels met wie ik daar zat, begeleidden hem op zijn ziekbed. Zij zagen de paniek in zijn ogen toen hij hen vertelde hoe ziek hij was. Ze omschrijven beeldend welke momenten ze nog samen beleefden, inclusief handgebaren en dictie die me zo bekend voorkomen. Wow, Jaap is er niet meer maar deze mannen zijn er nog! Uit talloos veel miljoenen, ook zij.