Onzekerheidskunde - Met Kop en Staart
16063
post-template-default,single,single-post,postid-16063,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Onzekerheidskunde

02 apr Onzekerheidskunde

Een paar jaar geleden schreef ik het verhaal van Irene Nijhof, voor www.irenenijhof.nl. Inmiddels is haar website toe aan een herziening en spreek ik haar weer. Dat is, juist nu, geen straf. Irene is namelijk strategisch adviseur Crisisbeheersing, met een hele heldere en nuchtere kijk op wat er nu allemaal in de wereld gebeurt.

Dankzij deze adviseur Crisisbeheersing weet ik wat scenario-denken inhoudt. En wat ‘pleuris-sterkte’ is. En leerde ik een van de mooiste woorden ooit kennen: onzekerheidskunde. Irene’s basisvisie is: onzekerheidskunde. Ik ben blij met die visie. Hoe lang horen we al niet de stemmen van mensen die denken iets zeker te weten. Die stellig hun mening poneren.

En dan is er nu iemand die on-zekerheid tot belangrijke waarde verheft. Die zegt dat onzekerheid niet hetzelfde is als onveiligheid. En dat wat je níet weet vaak relevanter is dan wat je wel weet. Dat niet-weten prima is. Juíst prima. Alleen als je de onzekerheid omarmt, kun je ontspannen blijven in situaties waarin geen klant-en-klare oplossingen zijn, wanneer je het even niet-weet. En alleen vanuit ontspannenheid kun je helder blijven nadenken. Irene, we hebben jou en je visie nodig in deze onzekere tijden. Leer ons om te gaan met onzekerheid zodat we helder blijven denken. In het groot en in het klein. Want allemachtig, we worden, wereldwijd, wel op de proef gesteld.